5 Aralık 2016 Pazartesi

Yılın En İyi 100 Albümü / Part 2: 75-36


75. Trentemøller Fixion


Tür: Indietronica | Çıkış Tarihi: 16 Eylül

3 yıl aradan sonra tekrar bizimle Danimarka'nın tezenesi. Bu kez çok daha karanlık ve üzücü. Ya da, deep house yapayım derken nasıl Twilight SadXIU XIU yapılır. Aşkemoller.

Favori şarkı: November
Film olsaydı: Lost Highway


74. Lisa Hannigan At Swim

Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 19 Ağustos

Tırnağına taş değdirmeyeceğimiz Damien reyizi üzmesine rağmen karşısında beni bulmamasını muazzam solo kariyerine borçlu olan bu his kadınına At Swim'le daha da aşık olmak mümkün. 

Favori şarkı: We, The Drowned
Film olsaydı: Before Sunset


73. Hooverphonic In Wonderland // Nouvelle Vague I Could Be Happy

 

  Tür: Trip Hop | Çıkış Tarihi: 11 Mart                Tür: Lounge | Çıkış Tarihi: 4 Kasım

Bu iki tatlı vokalli grubu aynı sırada paylaşmak istedim çünkü yıllardır aralarında hep müzikal hissiyat bakımından biyolojik kardeşlik gördüm -- görmek istedim. Hooverphonic'i en iyi Mad About YouNouvelle Vague'ı da malumumuz In A Manner of Speaking'den biliyoruz. Bence asla bu iki şarkı kadar iyisini yapamadılar ama bu yılki albümlerinin, çıkış tarihleri olarak uçurumlu olsalar da, bunu alan bunu da aldı şeklinde beraber tüketildiği bir dünya hayal ettim. Zira albüm isimleri de cümle içinde "in wonderland i could be happy" olarak hoş bir tesadüf konusu.  

Favori şarkı: Badaboum // La pluie et le beau temps
Film olsaydı: A bout de souffle // Vivre sa vie


72. Caleb Groh Ocelot


 Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 26 Nisan

Bu yıl en gurur duyduğum keşiflerimden birisiydi bu çocukcağız. Elektronikle akustiğin usul usul saat gibi işleyen, sakin, acelesiz, başarılı bir evliliği Ocelot

Favori şarkı: Oleander 
Film olsaydı: Big Fish


71. Cat's Eyes Treasure House


Tür: Alternative Rock | Çıkış Tarihi: 3 Haziran

Bu arkadaşlara ilk The Duke of Burgundy soundtrack'leriyle tav oldum geçen yıl. Film zira göze çalıştığı kadar ses tasarımı ve müziğiyle de insanı o tuhaf meşrebinde kaybediyordu. Haddim hududum değil ama bu albümü kaçırmanıza cidden razı olamam. Tabii bunu bilhassa Simon & Garfunkel sevdiğiniz önkabulüyle söylüyorum. 

Favori şarkı: Drag
Film olsaydı: The Graduate


70. Hammock Everything and Nothing


Tür: Ambient | Çıkış Tarihi: 1 Nisan

Bu albümün hissini en dolambaçsız şekilde "is kokan soğuk kış gecesi flanörlüğü" olarak tanımlayabilirim. Önceki partide LUCHS için söylediğim şeyleri bunun için de tekrarlayabilirim, bunun için sadece şunu ekleyebilirim: Janra olarak ambient, baymadan yapıldığında gerçekten hayat kurtarıcı ve Hammock'a kurtardığı çoğu gün için teşekkür ederim. 

Favori şarkı: Clarity
Film olsaydı: Reconstruction


69. POLIÇA United Crushers


Tür: Synthpop | Çıkış Tarihi: 4 Mart

Shulamith albümü halen özel eşsizim. Politik tarafıyla da hep cezbine kurban gittiğim umarsız, eyvallahsız bir ablamız. Bu albüm çok daha kişisel ve tam da bu yüzden hissettirdikleri tabanında çok klostrofobik. Sevelim.

Favori şarkı: Lose You
Film olsaydı: Bright Star


68. Glasxs Planet Reverse


Tür: Triphop, Downtempo | Çıkış Tarihi: 21 Ekim

Kendileriyle sevgili plakdukkani.org sayesinde duyup gittiğim albüm lansmanında tanışmıştım. Sahnede de ilk kez IKSV'nin Gece Gezmesi etkinliği kapsamında izlemiş ve içime serdikleri uzay, bir süre yanıma kâr kalmıştı. Müziklerinin altyapısı ne kadar karamsar ve kızgınsa bireysel enerjileri de bir o kadar harekete geçirici. Dinlerken sıklıkla Portishead deneyimine benzettiğim ve yaklaşık zevki aldığım bu ikiliyi takip, sadece ülkede bu müziği bu yetenek ve yetkinlikte yapabilen birileri olması bakımından bile şart. 

Favori şarkı: She Won2t Give a Fu**
Film olsaydı: The Man Who Fell to Earth


67. Cliff Martinez The Neon Demon (Bande originale du film)


Tür: Synthpop | Çıkış Tarihi: Mayıs

Martinez'in Nicolas Winding Refn'e sadece müzik yaptığını söylemek en hafif tabirle abes olur. Kolobrasyonları 3 filmdir adeta sahneleri "boyayan", renginden sesine tüm atmosferi realize eden dahiyane birer fikir havuzu. Bunu en çok da bu yılın net sinema olaylarından The Neon Demon'da duymaktan ziyade artık bizzat görür hale geldik. Özellikle filmin başlarındaki gece kulübü sahnesiyle malikanedeki cinayet sonrası müzik kullanımları, sinemada kusursuz ve mutlak teslimiyetin birkaç karşılığından biriydi bu yıl benim için.

Favori şarkı: Neon Demon
Film olsaydı: ki oldu.


66. Saint Motel saintmotelevision


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 21 Ekim

Tam bir yaz albümü olmasına rağmen evde giyilenin çarşıya uymadığı havalara yetişmesi güzel bir dengesizlikti. Buzluğa atılıp 2017 yazı için de çözdürüleceklerden. Road trip ile tüketiniz. 

Favori şarkı: Born Again
Film olsaydı: Chungking Express


65. Arthur Beatrice Keeping the Peace


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 1 Nisan

Florence and the Machine'in daha az nevrotiği ve bağıranı olarak, onun yokluğunda iyi giden bir 2016 sürprizi. Arthur Beatrice isimleri bir Golden Girls karakterinden gelecek kadar şakalı olsa da albümleri London Grammar'ın kıskanacağı her şey. 

Favori şarkı: I Left You
Film olsaydı: Weekend


64. The Joy Formidable Hitch


Tür: Alternative Rock | Çıkış Tarihi: 25 Mart

Albümden kısa süre sonra bir de Sleep is Day diye EP'leri geldi ve çok daha akustik olan, bu albümden coverlar da barındıran bir güzellikti. Genelde onu tercih ettiysem de Hitch bu yıl agresif ve alternatif rock düzenlemesinde neredeyse rakipsiz gördüğüm bir çalışma. Çalışın çocuklar.

Favori şarkı: The Brook
Film olsaydı: Easy Rider


63. Newmoon Space


Tür: Shoegaze | Çıkış Tarihi: 14 Ekim

Yine shoegaze'in derdobaş bir grupla başarılı esintileri. Newmoon aşırı yeni Belkiçalı bir oluşum, Space de debutları. Ancak yılların distortion kurtları gibi oturaklı, istikrarlı ve her şeyden öte kendileri gibi sağlam derdo bir müzik yapıyorlar. 

Favori şarkı: Helium
Film olsaydı: The Fountain


62. Pacific Heights The Stillness


Tür: Triphop | Çıkış Tarihi: 25 Mayıs

Kapakta Justin Timberlake, yatakta Brian Eno, mutfakta Moby bir albüm. Çok sevdim, çok dinledim. Uzun laflar yetmez, muazzam demek de gayet kesiyor. 

Favori şarkı: Ibanaka
Film olsaydı: Blue Velvet


61. M.I.A. AIM


Tür: Electronic R&B | Çıkış Tarihi: 9 Eylül

Kala albümü hala vazgeçilmez. Otantiği R&B ile M.I.A. gibi aranje edebileni bilmiyorum var mı. AIM'i de bu kadar çekici yapan, en az 10 r&b'cinin diskografisine yetecek çokluk ve güzellikte şarkı barındırması, asla boş yapmaması. Ki tek başına R&B, bu müziği tanımlamak için fazla hafif kaçacaktır. Üzücü tarafı, bu yıl kadının H&M için yaptığı Rewear projesinin albümde olmaması. 

Favori şarkı: Borders
Film olsaydı: City of God


60. Pet Shop Boys Super


Tür: Synthpop | Çıkış Tarihi: 1 Nisan

Bu yıl synth'e doyduk inşallah. Hele ki yapan da ellerinde büyüdüklerimizden petşop oğlanları olunca keyfimize değen yandı. 

Favori şarkı: Twenty-something 
Film olsaydı: Boogie Nights


59. Flume Skin 


Tür: Future Bass | Çıkış Tarihi: 27 Mayıs

Hala Flume dinlememiş olabileceğinizi hiç hesaba katmadan bu albümü "kafalarına at Emine" attitude'uyla fırlatmak istiyorum kafanıza. Tove Lo featli Say It'i mutlaka radyonuzdan sayısız kez duydunuz bence (yine de benim ilk tercihlerimden olmayacaktır). Başta tam o meşhur olmasını istemediğiniz, size kalsın istediğiniz insanlardanken meşhuru da yeniyor, içiliyor Flume'un.

Favori şarkı: Helix
Film olsaydı: Hustle & Flow


58. The Notwist Superheroes, Ghostvillians + Stuff

Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 14 Ekim

Sortaç'ın "7 notadan en fazla kaç şarkı çıkabilir" tarihî demecini rasyonalize edebilen gruplardan The Notwist. Son konserlerinde Salon'da muazzam bir ambiyans deneyimletmişlerdi. Ya aşırı seversiniz ya aşırı uzak durursunuz; tek yerden dahi yakaladığınızda aşırı sevilecek bir albüm Superheroes da.

Favori şarkı: Into Another Tune
Film olsaydı: Pretty in Pink


57. Barcelona Basic Man


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 14 Ekim 

Düşe düş, kana kan. Karamsar-iyimser tezattan beslenen müziğin bendeki üç beş kalesinden biri Barcelona, since 2009. Ve evet, yine düş, yine kan yaptı. 

Favori şarkı: Next Year People
Film olsaydı: Elephant


56. Princess Chelsea Aftertouch


Tür: Dreampop | Çıkış Tarihi: 14 Ekim

Bu ikiliyi Cigarette Duet'ten beri sevmeyen var mı bilmiyorum ama böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Dreampop'u ekolarından klavyesine en şahane uygulayan isimlerden Chelsea. Bu kez Radiohead ve Kurt Cobain'den Elvis'e tamamı cover olan bir derlemeyle çıkageldiler. Efsanelerin marş bellediğimiz şarkılarını bir de rüyavari sound ve ekolu kadın vokal yorumuyla dinlemeniz elzem. 

Favori şarkı: Can't Help Falling in Love
Film olsaydı: All That Heaven Allows

Eski klibimizden keyifli bir an:




55. Porches Pool


Tür: Synthpop | Çıkış Tarihi: 5 Şubat

"Yılın" demeyi aslen en hakeden kalemlerden, çünkü en başından beri bizim için orada ve buradaydı Pool. Bundan sonra da olması için not düşmeyi uygun gördüm. Porches seviliyorsun kardeşim.  

Favori şarkı: Mood
Film olsaydı: Harold and Maude


54. Hey Marseilles Hey Marseilles

Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 5 Şubat

Yaptıkları her işle bloğumda yer yatağı yaptığım bir grup daha. Yaylı enstruman ekmeği bu yıl pek yenmedi, fakat Hey Marseilles bu açığı da doldurarak günlerimizi ederinden pahalıya bırakmasını bildi.   

Favori şarkı: Eyes On You
Film olsaydı: Frank 


53. of Montreal Innocence Reaches


Tür: Neo-psychedelia | Çıkış Tarihi: 12 Ağustos

Blur ve Islands evliliği güzelliğinde, sayke delikliğinde, kış sabahı temizliğinde. Ne denilebilir ki, of Montreal'den ev birası yapıp içmek istiyorum.

Favori şarkı: Let's relate
Film olsaydı: Trainspotting


52. Frightened Rabbit Painting of a Panic Attack 


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 8 Nisan

İlk çıktığında Twitter'da albüm için "The National yokluğunda The National varlığı" olarak tanımladığım dünya-dışı bir delirium. Birim mutsuzluğa birim kucak muhtevası. 

Favori şarkı: I Wish I Was Sober
Film olsaydı: Little Miss Sunshine


51. Red Hot Chili Peppers The Getaway


Tür: Alternative Rock | Çıkış Tarihi: 17 Haziran

Ne yalan söyleyeyim bu adamlardan ufaktan sıkıldım. Henüz bir önceki I'm With You'larını o yılın birincisi seçmemle beraber biraz bu RHCP funk'ına doyduğum bir döneme girdim. Aynı şeyi pişirip "yedirdiklerini" asla iddia edemem, albümün mühendisliği çarpar; ama işte... Yine de ölüsü ve sıkmışının bile iş yaptığı anları çok fazla Getaway'in. Orkestral ağırlığı mesela, klasik bir RHCP erdemi olarak backvokal kullanımı mesela. İlk 50'yi son anda ıskalayan, son kertede pür keyif dinleten ama artık tarzda çok hafif makas değişikliği isteyen bir dönemin habercisi (olsa keşke).

Favori şarkı: Dark Necessities
Film olsaydı: Do the Right Thing


50. Animal Collective Painting With


Tür: Psychedelic Pop | Çıkış Tarihi: 19 Şubat

İlk 50'nin haklı gururu. Sarmak sarmalamak istiyorum. Yeni döndüğüm bir döneme de denk gelişi itibariyle ayağa kaldıranım, oryante edenim. Hayata dönüş projem. ARO hayvanlar.

Favori şarkı: Golden Gal
Film olsaydı: Hunt for the Wilderpeople


49. Wye Oak Tween


Tür: Dreampop | Çıkış Tarihi: 9 Haziran

Grubun epey öncelerden teması kusturmalı boşnak folk'u iken bu albümle ambiyentin dark side taraklarında bezlenmişler. Bu anlamda herkesin Wye Oak'ına kimse karışamaz ve de yılın en ayrıksı işlerinden olarak bayılınır. 

Favori şarkı: Trigger Finger
Film olsaydı: Dogville


48. Palace So Long Forever 


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 4 Kasım

Bir albüm, daha Kasım olamayacağı gibi daha Interpol de olamaz. Vakti gelince bir kar tanesi olup dil ucuna da kondurmalık. Hadron çarpıştırdığınız sıradan bir günde tanrı parçacığı olarak tüketiniz. 

Favori şarkı: Break the Silence
Film olsaydı: A Serious Man


47. Michael Kiwanuka Love & Hate


Tür: Soul Pop | Çıkış Tarihi: 15 Temmuz

Tam da çıktığı tarihin anlam ve önemiyle eşteş, hisdaş, gökten gelen karardaş bir olay bu. Lütfen bir yere derhal Kiwanuka Köprüsü adı verilsin. 

Favori şarkı: I'll Never Love
Film olsaydı: Shame


46. Wilco Schmilco


Tür: Folk Rock | Çıkış Tarihi: 9 Eylül 

Hiçbir şeyden pişman olmamaya övgünün en hazin şarkıları yine Wilco'dan geldi. Absürdün asi çocuğu Cornella'lı kapaktan hiç bahsetmesek mi bile.

Favori şarkı: Nope
Film olsaydı: Paterson


45. Nicolas Jaar Sirens


Tür: Experimental | Çıkış Tarihi: 30 Eylül

Jaar evlilik programı paravan açma müziği yapsa dinlenir. Tavsiye kısmında biraz çekingenim lakin "kafa" konusunda bu yıl daha yenmişini ve özgününü dinlemedim. Geçen yıl gelememişti, şimdi yeri gelmişken Pomegranates'ine de sağlık qatsi-boy.

Favori şarkı: Leaves
Film olsaydı: Qatsi Trilogy


44. Gaye Su Akyol Hologram İmparatorluğu 


Tür: Neo-arabesk | Çıkış Tarihi: 11 Kasım

Daha önce pek dinlememiştim yalan yok. Tanışmamız, peş peşe muhteşem şarkılar barındıran bu ikinci albümüne bir yerden kulak kabartmamla kısmet oldu. The Guardian'ın "new sound of İstanbul" olarak tanımladığı albüm, dinledikçe yerleşen, 20'liği düşüren, 70'liğe düşüren, fantastik makamından bir dinlence.  Ağzına sağlık Gaye. 

Favori şarkı: Boş yok demeyi tamamen karşılayan bir albüm ama Kendimden Kaçmaktan ve Fantastiktir Bahtı Yârimin çok özel.
Film olsaydı: Vesikalı Yarim


43. White Lies Friends


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 7 Ekim

İstanbul konserlerini duyurduklarında tek kişilik Meksika dalgam usulsüz kaçmış olacak, güvenlik sebebiyle iptali gecikmedi. İlk kez BIG TV ile hayatıma giren ultimate-indie-yürekler görünen mutlu köye kılavuz dağıtmanın efendileri olarak listemin en bağra basılasılılarından. 

Favori şarkı: Morning in LA
Film olsaydı: Tango & Cash


42. Let's Eat Grandma I, Gemini


Tür: Indietronica | Çıkış Tarihi: 17 Haziran

Bu büyükanne yeyicileri henüz çok yeni bir alanı teşkil etseler de temelde rahat, çok sesli, KateBushesk bir müziğin 2016 temsilcileri. Hissel bağlamda roller coaster'a benzettiğim iniş çıkışlı albümü, yaz başı toplu taşımalarıma deodorant etkisiyle de unutmayacağım. 

Favori şarkı: Chocolate Sludge Cake
Film olsaydı: Twin Peaks


41. AURORA All My Demons Greeting Me as a Friend


Tür: Electropop | Çıkış Tarihi: 11 Mart

Gelmiş geçmiş en biricik kadın vokalim Lykke Li yokluğunda (yan grubu liv'i saymazsak) çok iyi geldi. Sözlerini, sazlarını, hesaplaşamadıklarını, var ettiklerini, yok saydıklarını ortak buluyorum. Bu anlamda AURORA'nın albümü de yoğun dışavurum tavrından epik tonlarına kadar kaçmazlar arasında. 

Favori şarkı: Running with the Wolves
Film olsaydı: Toni Erdmann


40. Pavo Pavo Young Narrator in the Breakers


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 11 Kasım

Yo La Tengo ve Fanfarlo'yu Beirut sularında pratiğe döken pavolar sükûn akşamlar diler. Kaç kere döndürdüm bilmiyorum da bunu okuduğunu bildiğim birkaç kişi net sevecek onu biliyorum. 

Favori şarkı: Wiserway
Film olsaydı: Garden State


39. La Femme Mystére


Tür: Psychedelic Rock | Çıkış Tarihi: 2 Eylül

Hafif 'nightmarish', ağır ütopik. 70'ler Fransa'sını kulağa boca eden albüm, her telden 17 muhteşem şarkının evi. Albüm kapağını "görenlere" de selam olsun. 

Favori şarkı: Le vide est ton nouveau prénom
Film olsaydı: Attenberg


38. Kalben Kalben


Tür: Akustik pop-rock | Çıkış Tarihi: 5 Şubat

Sofar İstanbul sonrası gelen albümle nereden baksan 2016'nın lokal imzası, kutsal kâsesi. Şarkılara dökülebildiğini bilmediğimiz hisleri o kadar eşsiz söz ve müzikle kazandırdı ki bize, o hislerin mi yoksa o şarkıların mı icadından bahsedecektik, bilemedik. Yıl sonuna yaklaşırken hangi çekmecede bilmediğimiz yüzlerce anı, binlerce saç için teşekkür ederiz Kalben. Yalakanız.

Favori şarkı: Hepsi deme şansım yoksa, birkaç an adına Taşikardi
Film olsaydı: The Great Beauty


37. James Blake The Colour in Anything


Tür: Electropop | Çıkış Tarihi: 6 Mayıs

En görünür duyulur hale Retrograde ile Leftovers dizisinin jeneriği olması itibariyle gelse de Overgrown'un ihtiva ettiklerini tek başına bir blog girdisi anlatabilirdi belki. Üçüncü ve yeni albümüyle, aynı bilek kesen sound'a rağmen şaşırtan, üzerine ekleyebilen, eklektik bir şiir olarak semavi işlevine devam ediyor. 

Favori şarkı: Love Me in Whatever Way
Film olsaydı: Possession


36. Devendra Banhart Ape in Pink Marble


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 23 Eylül

Mala albümü olmadan 2013'ü atlatabilmem mümkün değildi. Tüm gösterişsizliğine rağmen nasıl oluyor da bu kadar dev prodüksiyon iyileştirebildiğine akıl sır erdiremediğim bir adam. Yeni albümün de zamanlamasını, duygulara dört işlem hücmunu milletçe alkışlasak keşke. 

Favori şarkı: Jon Lends a Hand
Film olsaydı: Happiness


⥞ Üçüncü ve son parti 35-1'de ilerleyen günlerde görüşmek üzere ⥟




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yılın En İyi 100 Albümü

Indian Fighting a Jaguar (Henri Rousseau, 1910) İnsanlık olarak 'hayal kırıklığı'na yeni bir isim arasaydık '2023'ü önermek ...