12 Aralık 2021 Pazar

Yılın En İyi 100 Albümü


Yılın En iyi 100 Albümü



Nihan'a...

İlk kez 2011'de kendime not düşmek için giriştiğim bu zevkli ırgatlığın 10. yılıymış bu liste. Bunların tamamında "hadi nerede kaldı" diye beni dürten, bazı albümlere "bunu insan dinleyecek" diye itiraz eden, "buna da bak bir ara" diye son dakika eklemeler yaptıran biri yoktu bu sefer. Tanıyanlar bu cümlelerin sahibini ve sesini tanıdı belki de. Nihan'dan bu mesajları ilk kez bu yıl alamadım. Ama ona yeni şarkılar hazırladım. 

Çok özlüyorum. Gittiği yerde gece gündüz The Cat Empire çaldığını düşünmek çok iyi geliyor bazen bu dipsiz ve biçare özleme...

Bu yıl seçim, notlama ve eleme süreci çok uzun sürdü. Her yıl son yılların en iyisi demekten usanmasam da 2021'de hakikaten başka bir cinslik vardı. Bedroom pop'undan shoegaze'ine, indie görünümlü pop'undan metalle flörtleşen alternatif rock'ına inanılmaz f/p bir müzikalite servis etti bu yıl. Tabii her albümüyle mutlaka listeye aldıklarım ancak bu yıl duygusuyla yollarımı ayırdığımı fark ettiklerim oldu (Tindersticks, St. Vincent, London Grammar, Balthazar, Elbow, Villagers vs.) Hiç oralı olamazken başka bir şeyle çıkagelip kalbime kurulanlar oldu (Lorde, Sons of Kemet, Django Django vs.) Ama çoğunlukla yine keşifler kazandı. Dolayısıyla listede -her zaman olduğu gibi- özellikle 100-51 aralığında sıklıkla adını ilk ya da ikinci albümleriyle duyduğumuz pırlantalar yer alıyor.  Hatırlatmakta fayda var, bu 100'lü çok sık dinlediklerim demek olmakla birlikte kelime anlamıyla bir BEST iddiası taşımıyor elbette. 

Takribi %75'ini mutsuz, yaslı, kayıplı ve anksiyeteli geçirdiğim bir yılın hem dinleme alışkanlıklarıma hem de türlere yansıması çok doğaldı elbette. Neşesi cümbüşü daha az albüm varken çok sevdiğim birinin bana kazandırdığı "derdosfer" albümlerse bu yıl geneli oluşturdu tüm o gıygıylarıyla. Yine de tamamına kefil olamasam da herkesin payına düşecek kadar tür, alt-tür, üst-tür, fikstür, pozitif ve negatif vibrasyonla güzel bir seçki oldu diyebilirim. İyi dinlemeler olsun. Ve umarım Nihan da çok sever.

* Albüm favorilerinin olduğu Spotify listesine 157 scroll aşağıda ulaşabilirsiniz.
* Merak eden olursa max'ta çalışan vantilatöre birtakım şeyler konuşan James Blake'ten ve sürekli kakası varmış gibi müziğinden nefret ediyorum. Bu The Killers için de geçerli ama onlar en azından edebiyle kötü müzik yapıyor. Olası neden yok'lara peşinat olsun bu gereksiz bilgi.
* Bu yıl aşırı iş yoğunluğu sebebiyle "film olsaydı"ları kaldırıyorum izninizle. 
* Yılbaşında napıyosunuz?


100. Beachy Head Beachy Head


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 30 Nisan

Slowdive, Flaming Lips ve The Soft Cavalry gibi grupların üyeleri birleşip cana kastetmek isteyince ortaya şiddeti ne hoş birkaç şarkı çıkmış böyle. Projenin devamı gelecekse Slowdive'ın asır başlarında albüm yapmasını kabul edebilirim.

Favori şarkı: Destroy Us

99. Geographer Down and Out in the Garden of Earthly Delights


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 12 Kasım

Los Angeles menşeili Dani kişisi kendi müziğini "soulful music from outer space" olarak tanımlıyor. Dani haklı. 

Favori şarkı: Keep Running

98. Devendra Banhart Refuge


Tür: Ambient | Çıkış Tarihi: 13 Ağustos

Melodik dimağlarımıza birbirinden iyileştirici şarkılar yükleyen Banhart bu kez direksiyonu modern klasik soslu ambient'e kırmış. İlginç bir tercih olmakla birlikte yaslı ve paslı günlere derman gibi yetişen katartik duygusuna müteşekkirim.

Favori şarkı: In a Cistern

97. Sparks Annette (OST)


Tür: Rock, Müzikal | Çıkış Tarihi: 26 Kasım

2021'in başına gelen en harika saçmalıklardan Annette'in film müzikleri listeye soundtrack alma yasağımı delecekti elbette. Filmi seven çılgın azınlıktan biri olarak bu albümü tarihe not düşmemek olmaz. Cannes Edition değil, Unlimited Edition'ıyla hem de.

Favori şarkı: The Conductor

96. Sun June Somewhere


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 5 Şubat

Teksaslı müzisyenlerin vokal ve gitarla yapabildiklerine daha ne kadar şaşırabiliriz? Tam daha iyisi olamaz derken verdikçe veriyorlar.

Favori şarkı: Singing

95. Eyedress Mulholland Drive


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 27 Ağustos

Filipinler'den kopup gelen bu albümün saykedelya ve noise pop'u harmanlayan kafasına ilk dinleyişte düşmemek elde değil.

Favori şarkı: Mulholland Drive

94. Maple Glider To Enjoy is the Only Thing


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Güvenli alan dediğimiz yerin merkezi ısıtması gibi albüm. Self dekonsraktif yeme ve içmeler öncesi bir doz alınırsa hazmı kolaylaştırıp geri dönülmez tahribatın önünü alıyor.

Favori şarkı: Good Thing

93. Courtney Barnett Things Take Time, Take Time


Tür: Jangle Pop | Çıkış Tarihi: 12 Kasım

2015 çıkışlı Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit albümü dünya tarihinin en korkunç yıllarından birini sürdürülebilir kılan sayılı şeylerdendi. Aynı geleneği nispeten az korkunç bu yılda da sürdürmesine hiç de şaşırmadık.

Favori şarkı: Before You Gotta Go

92. Sons of Kemet Black To the Future 


Tür: Jazz, Afrobeat | Çıkış Tarihi: 14 Mayıs

Pek içli dışlı olamadığım afrobeat'le bu yıl aramı yapan albümlerden biriydi bu. Çalındığı her yeri kutsayan, boşsuz, iddiasız ama gösterişli, şahane bir akış.

Favori şarkı: To Never Forget the Source

91. Kit Sebastian Melodi


Tür: Anatolian Psychedelia | Çıkış Tarihi: 1 Ekim

Türkiye'den Merve Erdem ve Fransa'dan Kit Martin işbirliğine yılın duo'su ödülü verdik gitti. 60-70'lerin Avrupa pop'unu aynı dönemin Anadolu rock'ına katık eden düzenlemeleri ve Erdem'in eşsiz vokaliyle yılın en iyi keşiflerinden biriydi kendi adıma.

Favori şarkı: Yalvarma

90. Son Lux Tomorrows III


Tür: Chamber Pop | Çıkış Tarihi: 16 Nisan

Geçen yıl Tomorrows üçlemesinin ilk ikisini çıkaran leziz gruptan serinin üçüncü ve sonuncu albümü. What a concept gerçekten. İyi bir ses düzeneğinde gerçek bir odyofiliyi ihya edecektir. Dileyen üç albümün reworklerine de grubun sayfasından ulaşabilir.

Favori şarkı: A Different Kind of Love

89. Far Caspian Ways To Get Out


Tür: Art Pop | Çıkış Tarihi: 8 Ekim

Yılın en tatmin edici keşiflerinden. İrlandalı Joel Johnston'ın tamamını kendi evinde çalıp oynadığı ama arkasında sanki türlü genius prodüktör varmış esintili ilk albümünü kaçırmayın. The Radio Dept. seven buna bayıldı.

Favori şarkı: Attempt

88. The Felice Brothers From Dreams To Dust


Tür: Folk Rock | Çıkış Tarihi: 17 Eylül

Onca içe öldüren albümün arasında biraz da kadife perdeden sızan güneş almaz mıyız? Felice Biraderler bir kez daha çoğu ensemble gruba folk dersi veriyor.

Favori şarkı: Jazz on the Autobahn

87. Squirrel Flower Planet (i)


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Tamamı devasa bir çöküntünün eseri olan şarkılardan oluşan bu albümün benzer hisle mücadele eden herkesin en az bir kez kulağından geçmesi şart bence. Keşke hiç bitmese bir albüm.

Favori şarkı: I'll Go Running

86. Glasvegas Godspeed


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 2 Nisan

Olağanın üstünde, sıranın dışında. Hiç kimselere benzemeyen dehşet bir oluşum. İskoçya'dan sevgilerle.

Favori şarkı: Shake the Cage (für Theo)

85. Oscar Scheller Boys Cry


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 19 Şubat

Half Eaten şarkısıyla koca bir yıl geçirdikten sonra hakkında en çok bahsetmek istediğim albümlerden biriydi yıl sonunda. Her anlamda bana yakışanı giydiğim seslerden oluşan bir 2021 olayı.

Favori şarkı: Half Eaten

84. HOMESHAKE Under the Weather


Tür: Bedroom Pop | Çıkış Tarihi: 10 Eylül

Son yılların en iyi yatakodası poplarından HOMESHAKE'ten bir Fresh Air ya da Helium albümleri olamasa da onlara çok yaklaşan bir güzellik daha.

Favori şarkı: Mindless

83. Katy Kirby Cool Dry Place


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 19 Şubat

Teksas güneşinden bir başka keşif, 2021'den bir başka şahane ilk albüm. Sen de kabul edersen artık beraberiz Katy'ciğim.

Favori şarkı: Juniper

82. Olivia Kaplan Tonight Turns To Nothing


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Yalnızlık, izolasyon, mahremiyet, mahrumiyet gibi kişisel alan yangınlarına koşagelen harikulade bir debut. Takip listelerine alınsın.

Favori şarkı: Wrong

81. SPIRIT OF THE BEEHIVE ENTERTAINMENT, DEATH


Tür: Neo-Psychedelia | Çıkış Tarihi: 9 Nisan

Meğer bir süredir aramızda olan bir üçlüymüş kendileri, ne büyük kayıp ama bir o kadar kazanç. Ayıp benim, geç recognition ödülü onların olsun.

Favori şarkı: THE SERVER IS IMMERSED

80. skirts Great Big Wild Oak


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 30 Temmuz

Albüm kapağının muhteviyatını tüm şarkılarına yayan, rüyayla gerçeklik arasına ara kat çıkan, sütliman bir Thai masajı bu albüm. Her şeyden yorulanlar dinlemeye başladı bile.

Favori şarkı: Always

79. Quicksand Distant Populations


Tür: Post-Hardcore | Çıkış Tarihi: 13 Ağustos

2017 çıkışlı Interiors'dan sonraki 4. albümleriyle kariyer basamağı atlatan bir iş geliyor Quicksand'den. Biz buradan devam.

Favori şarkı: Brushed

78. Lightning Bug A Color of the Sky


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Bir kışçı olarak yaza katlanabilmemi sağlayan tüm seslerin birlikteliğine hoş geldiniz. Baştan sona Burning dans sahnesi gibi albüm diyebiliriz.

Favori şarkı: The Right Thing is Hard To Do

77. The Black Keys Delta Kream


Tür: Blues Rock | Çıkış Tarihi: 14 Mayıs

Yıllar geçtikçe bu grubun yaptığı müziğe epey yabancılaştım aslında ama bazı müzisyenlerin işlerini o yıl çıkageldilerse dinlemeden ve şanslıysak sevmeden olmuyor. Listenin en az sahiplendiğim kalemlerinden olsa da albümün giriş şarkısı hatrına yeniden kucaklıyoruz kendilerini.

Favori şarkı: Crawling Kingsnake

76. Kiwi jr. Cooler Returns


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 22 Ocak

Dünya hassas kalpler için cehennemdir. Bütün yıl yanımızda olduğun için teşekkürler Kiwi.

Favori şarkı: Waiting in Line

75. L'Rain Fatigue


Tür: Neo-Soul | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Son anda Big Red Machine'in yerine aldığım albüm. Üzgünüm Berninger, o kadar iyi isimle o kadar mediocre şarkılar yapmak da bir başarı öyküsü belki ama Taja Hanım biramı tut diyor son dakikada.

Favori şarkı: Two Face

74. Half Waif Mythopoetics


Tür: Art Pop | Çıkış Tarihi: 9 Temmuz

Geçen yılki The Caretaker'ın yaralarını henüz saramamışken ondan çok daha iyisiyle gelmek inanılmaz. 

Favori şarkı: Party's Over

73. Yellow Ostrich Soft


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 23 Nisan

Yılın damlacıklı camdan bakma albümü de burada. Bunca üretkenlikle vasıftan ödün vermemek çok özel şu çağda.

Favori şarkı: Julia

72. Billie Marten Flora Fauna


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 21 Mayıs

2019 albümüyle keşfettiğim Marten'in bagajında hep daha iyisiyle gelişini heyecanla takip ediyorum. 

Favori şarkı: Liquid Love

71. Xiu Xiu OH NO


Tür: Experimental Rock | Çıkış Tarihi: 26 Mart

Deneysel müziğin en yaratıcı oluşumlarından yine provoke edici, isyana ve histeriye sürükleyici muazzam bir şekil şukul. Salon konseri lütfen, hemen şimdi.

Favori şarkı: I Cannot Resist

70. William Doyle Great Spans of Muddy Time


Tür: Progressive Pop | Çıkış Tarihi: 19 Mart

Bazı şarkıların akıl edilebilirliğine inandırmakta güçlük çeken bir albüm. İlk müzik dinleyişim değil ama ilk Doyle'um maalesef.

Favori şarkı: And Everything Changed (But I Feel Alright)

69. Kele The Waves Pt.1


Tür: Art Rock | Çıkış Tarihi: 28 Mayıs

Hüznün ünsüz prensi Perry Blake vardı bir zamanlar bilen bilir. Sonra Thomas Dybdahl geldi The National Park ile, soloya geçince bir şaşırdı ama idare etti. The xx tüm alternatif dinleyicileri şöyle bir sarstı bu kronolojide ama kayboldular. İşte sanki onların arafta sıkışan ruhları bu Kele kişisine ve albümüne aktarılmış gibi bir his. Hakikaten cennetengiz.

Favori şarkı: Smalltown Boy 

68. Dina Ögon Dina Ögon


Tür: Psychedelia | Çıkış Tarihi: 8 Ekim

İsveç, Türkiye ve Kolombiya'dan birileri birleşip Khruangbin oluşturabilir mi? Cevabı böylesine muhteşem bir evet. Duygusuyla, acı-tatlısıyla, göğse hitabıyla Undantag bu yıl en çok dinlediğim şarkılardan.

Favori şarkı: Undantag

67. Efterklang Windflowers


Tür: Chamber Pop | Çıkış Tarihi: 8 Ekim

Böyle habire yiğitlikler gösterirsen insanlar sana tapmaya başlar Eftercim.

Favori şarkı: Living Other Lives

66. Small Black Cheap Dreams


Tür: Chillwave | Çıkış Tarihi: 9 Nisan

Chill soundları çok sevmesem de türe damak tadıma uygun karanlık bir ruh üfleyen bu albümle çorbaya biraz karabiber ekiyoruz.

Favori şarkı: Nobody Loves You

65. Adult Books Grecian Urn


Tür: Post-Punk | Çıkış Tarihi: 26 Mart

Grup 5 yıl sonra gelen ikinci albümleriyle ateş yakıyor, 3000 kelimeyi anlıyor ve nevresim geçiriyor. Muazzam!

Favori şarkı: Holiday

64. Major Murphy Access


Tür: Power Pop | Çıkış Tarihi: 2 Nisan

Tame Impala Greatest Hits derlemesi gibi bir keşifti, tekrarlansın.

Favori şarkı: Attention

63. Girls in Airports Leap


Tür: Jazz | Çıkış Tarihi: 28 Mayıs

Danimarka'dan biraz lirik müzik, bolca Nordik jazz, orta karar dünya müziği kokteyli. Favori şarkıya yürek bırakmamak imkansız.

Favori şarkı: Myanmar

62. Mykki Blanco Broken Hearts & Beauty Sleep


Tür: Experimental Hip-Hop | Çıkış Tarihi: 18 Haziran

80'ler disko, 90'lar r&b ve çağdaş gospelin akıl almaz kaosu. İyi müziği tanımlamanın imkansızlığı biraz da.

Favori şarkı: It's Not My Choice

61. Paul Jacobs Pink Dogs on the Green Grass


Tür: Psychedelia | Çıkış Tarihi: 30 Nisan

Post-punk'ın yüz aklarından Pottery'nin davulcusu Jacobs'ın 2017'den beri neredeyse her yıl solo takılmasının sonucu, Jacobs sessiz sedasız sevdiriyor kendini bu yıl da.

Favori şarkı: Underneath the Roses

60. Wavves Hideaway


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 16 Temmuz

2008'den beri aktif müzik yapan Nathan Williams'ın yedinci albümünde daha önce işlediğimiz üniteler olsa da hayatıma denk geldiği nokta itibariyle listede yerini alıyor.

Favori şarkı: Sinking Feeling

59. Jade Bird Different Kinds of Light


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 13 Ağustos

Kate Bush, Annie Lennox, Alanis Morissette ve Gwen Stefani'yi aynı tencerede saatlerce kaynatıp suyunu bardağa dökünce Jade Bird çıkıyor ve cilde iyi geliyor.

Favori şarkı: Open Up the Heavens

58. Pond 9


Tür: Psychedelic Pop | Çıkış Tarihi: 1 Ekim

Albüm yaptıkları her yılı daha dinlemeden bile "şimdi kaldı geriye 99" şeklinde özetleyebilirim. Yine çok güzeller.

Favori şarkı: Toast

57. BADBADNOTGOOD Talk Memory


Tür: Chamber Jazz | Çıkış Tarihi: 8 Ekim

Bu grup arada eve gidip uyuyor mu ya da stüdyoda mı yaşlanıyorlar bilmiyorum. Hiç boş gelmediklerini ve bununla da yetinmediklerini biliyorum.

Favori şarkı: Beside April

56. serpentwithfeet DEACON


Tür: Alternative R&B | Çıkış Tarihi: 26 Mart

Pek çok listede görebileceğiniz bu harika kapağın arkasında en güzel duyguların sözleri ve dinlemelere doyurmayan bir ses mühendisliği var, bilginiz olsun. Kazı kazan.

Favori şarkı: Fellowship

55. Melike Şahin Merhem


Tür: Psychedelic Pop | Çıkış Tarihi: 26 Şubat

Evet bu doğru. Yerlilerden bu yıl çok güzel işler çıktı ama keşif manasında ve autotune'dan öğürmediğmiz anlarda böyle bir güzellik de hayatlarımıza uğrayıverdi. Altın Gün mü bu mu derken günün sonunda birkaç şarkı özelinde Merhem öne çıktı.

Favori şarkı: Uykumun Boynunu Bükme

54. Saccades Flowing Fades


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 9 Nisan

Böylesini belki çok duyduk ama bir kez de Saccades'dan duymanız gerektiğini düşünmesem buraya koymazdım çok samimiyim.

Favori şarkı: Islands Past

53. Nightmares On Wax Shout Out! To Freedom...


Tür: Downtempo | Çıkış Tarihi: 29 Ekim

Dünyanın en özel gruplarından. Kariyer başlarından itibaren kilim işler gibi her şarkıya kendi dünyasını yaratmak ve dahası. 

Favori şarkı: Imagineering

52. Charli Adams Bullseye


Tür: Pop Rock | Çıkış Tarihi: 16 Temmuz

Böyle bazen Spofity haftalık keşifleri bok gibi çıkar ve tüm hafta öyle geçer ya, bazen de tam tersi. İşte bu tam tersilik bir haftaya denk gelen, biraz da özel bir keşif diyebiliriz.

Favori şarkı: Didn't Make It

51. LUMP Animal


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 30 Temmuz

Laura Marling peygamberimizin yan çarı LUMP aynı isimli 2018 albümünden sonra hayat kurtaran bir işe daha imza atıyor.

Favori şarkı: We Cannot Resist

50. Motorama Before the Road


Tür: Post-Punk | Çıkış Tarihi: 29 Ocak

Gerçek gönül bağlarına geçtiğimiz sınır burası. En İyi 50 Albüm'ün kurdelesini bu dünyalarötesilik kesiyor.

Favori şarkı: Pole Star

49. TORRES Thirstier


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 30 Temmuz

Açıkçası bir Silver Tongue mu? Hayır. Ama yüreklendirmemiz gereken ve her daim göz önünde, kulak arkasında bulunması gereken bir hazine bu arkadaşımız.

Favori şarkı: Don't Go Puttin Wishes in My Head

48. Alexis Taylor Silence


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 17 Eylül

Daha ilk şarkıda beni getirdiği yere bakar mısınız? Repetetif melodik altyapısına rağmen her daim ilgiyi ayakta tutmayı başarıyor. Tıpkı böyle birini tanıyorum.

Favori şarkı: Dying in Heaven

47. Massage Still Life


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Bu yıl, en sevdiğim tür de olan, iyi dream pop'ların yılıydı hiç şüphesiz. Ve Massage belki de en iyisiydi ama 47'den aşağısı kurtaramadı bu canavar yılda.

Favori şarkı: At the End of the World

46. ISLAND Yesterday Park


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Bu albüm Balthazar'ın neden yeni albümüyle bu yıl listemde olamadığının cevabı. Kendileri kitle büyüttükçe biraz Muse sendromu yaşadıklarından ISLAND bu küslüğüme çok iyi geldi açıkçası. (Geçen konserlerinde it gibi eğlenirken böyle demiyordum ama OK)

Favori şarkı: Octopus

45. Mega Bog Life, And Another


Tür: Psychedelic Pop | Çıkış Tarihi: 23 Temmuz

O birkaç haftamızı tek bir şarkıdan başkasıyla geçiremediklerimizden bu albüm. Otobüs camına yastık. 

Favori şarkı: Station to Station

44. Damon Albarn The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows


Tür: Ambient Pop | Çıkış Tarihi: 12 Kasım

Seni o kadar özlemişim ki. Everyday Robots'tan beri ilk kez burnunu camdan uzatıyor ve bir 7 yıl daha bekleyebileceğimiz kalibrede bazılıklarla dönüyor Damon.

Favori şarkı: Polaris

43. Nils Frahm Graz


Tür: Neo-Classical | Çıkış Tarihi: 29 Mart

Stüdyodan çıkamayanlarda 43. sıra. Ama senden razıyız. Hakikaten çağımızın Schubert'i, Pachelbel'isin. -Albümleri Spotify listesinden dinleyecekler için harika bir interlude işlevi de görecek şekilde ayarladım-

Favori şarkı: Because This Must Be

42. Godspeed You! Black Emperor G_d's Pee AT STATE'S END!


Tür: Post-Rock | Çıkış Tarihi: 2 Nisan

Yazık iyice delirdi level'ı eğer Godspeed'seniz bazen avantajdır. Yeri gelince cenazenizi kaldıran, yeri gelince suyla kafa yapan bir geri dönüş mucizesi.

Favori şarkı: First of the Last Glaciers

41. Django Django Glowing in the Dark


Tür: Indietronica | Çıkış Tarihi: 12 Şubat

MGMT yokluğunda cana can katıyor. Hiç zaman kaybetmeden.

Favori şarkı: Spirals

40. Low HEY WHAT


Tür: Post-Industrial | Çıkış Tarihi: 10 Eylül

They just give and give and give, and just when you think they can't give anymore, they give again.

Favori şarkı: Days Like These

39. Squid Bright Green Field


Tür: Post-Punk | Çıkış Tarihi: 7 Mayıs

Öncelikle ***'lar diyarı Brighton'dan selamlar. İlk albümden böyle bir sekizinci albümlülük? 

Favori şarkı: Pamphlets

38. Birdy Young Heart


Tür: Folk Pop | Çıkış Tarihi: 30 Nisan

Tertemiz bir pop, mis gibi hüzün31. Eksklüsif ilgililerine.

Favori şarkı: Loneliness

37. Psymon Spine Charismatic Megafauna


Tür: Indietronica | Çıkış Tarihi: 19 Şubat

Listenin saykedelik pop ve derbeder groove'una doymayanlar için neden bir alternatif daha olmasın?

Favori şarkı: Confusion

36. Lucy Dacus Home Video


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 25 Haziran

Yazın mevcut serotoninimle idare edebildiğim zamanlarda çıkagelen bu güzideyi ait olduğu yere nakşediyoruz.

Favori şarkı: First Time

35. José Gonzalez Local Valley


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 17 Eylül

Bu ozanla aynı döneme denk geldiğimiz için şükür konvoyuna çıksak yeridir. Kendisini canlı dinleyebilen birkaç şanslıdanım ve bence tüm şans kredimi orada tükettim.

Favori şarkı: Head On

34. Arooj Aftab Vulture Prince


Tür: Chamber Folk | Çıkış Tarihi: 23 Nisan

Bu yıl tanıştığıma çok memnun olduğum insanlar yılıydı biraz da. Onlar gibi, Arooj Aftab'a da çok aşığım.

Favori şarkı: Mohabbat

33. Liars The Apple Drop


Tür: Art Rock | Çıkış Tarihi: 6 Ağustos

Post-punk'ın da dream pop kadar pik yaptığı bir yılda bile Liars inanılmaz parlıyor.

Favori şarkı: Big Appetite

32. Dusted III


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 23 Temmuz

Hiç bilmediğim ve çok iyi bildiğim yerlere aynı anda dokunabilen müzik hayatta en hakiki mürşit gerçekten.

Favori şarkı: They Don't Know You

31. Lorde Solar Power


Tür: Folk Pop | Çıkış Tarihi: 20 Ağustos

Lorde'den hiç hoşlanmazken böyle bir şey oldu, şoktayım. Kendisinin meditatif solar enerjisi bana nedense çok iyi geldi bu yıl. Her ne kadar Solar Power şarkısını George Micheal'dan çorlamış olsa da çok başarılı her anlamda. İyi çor hiç çordur.

Favori şarkı: Mood Ring

30. Black Country, New Road For the First Time


Tür: Experimental Rock | Çıkış Tarihi: 5 Şubat

Böyle bir şey oldu ve hepimiz dönüp birbirimize baktık değil mi? Onlar kendilerini biliyor. 

Favori şarkı: Athens, France

29. The Notwist Vertigo Days


Tür: Indietronica | Çıkış Tarihi: 29 Ocak

Bir kez olsun hayal kırıklığına uğratsalar da başka albümlere yer açabilsek? Yok illa daha iyisi, daha fatalitisi.

Favori şarkı: Exit Strategy To Myself 

28. Tasha Tell Me What You Miss the Most


Tür: Folk Pop | Çıkış Tarihi: 5 Kasım

Tam bir halledeceğiz albümü. Bize kalanlarla idare edeceğiz.

Favori şarkı: Perfect Wife

27. Deafheaven Infinite Granite


Tür: Progressive Rock | Çıkış Tarihi: 20 Ağustos

Ankara'nın titreşen İstanbul yolu ışıklarına uzaktan bakma albümü ödülünü buraya alıyoruz. Çok ideal bir zamanda denk geldi, eksik olmasınlar.

Favori şarkı: Great Mass of Color

26. Sungaze This Dream


Tür: Shoegaze | Çıkış Tarihi: 13 Ağustos

Yıl sonunda hiç iyi bir shoegaze dinlememekten ödüm kopuyordu. O kulvardan mükemmel bir albüm de yok demeyiz.

Favori şarkı: Body in the Mirror

25. Sufjan Stevens A Beginner's Mind


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 24 Eylül

Bir ara kendince deneysel tasavvufumsulara kayınca şımardı mı olmadım değil ama mahallemizin Sufyan'ı bu albümle geri dönüyor. Hem de Angelo De Augustine'le.

Favori şarkı: Olympus

24. La Femme Paradigmes


Tür: Synthpop | Çıkış Tarihi: 2 Nisan

Bu yıl iyi french pop yaptı ama en iyisi tabii ki halisiyle mulisiyle La Femme'dendi.

Favori şarkı: Le sang de mon prochain

23. Hand Habits Fun House


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 22 Ekim

Son yıllarımın favorilerinden Hand Habits bu havalara ve zamlara biraz iyi geldi, ama biraz.

Favori şarkı: Just To Hear You (feat. Perfume Genius)

22. IDLES CRAWLER


Tür: Post-Punk | Çıkış Tarihi: 12 Kasım

Hâlâ Ultra Mono'yu aşamamışken bu albüm gerçek mi? Belli ki öyle.

Favori şarkı: The Beachland Ballroom

21. Nick Cave & Warren Ellis CARNAGE


Tür: Art Rock | Çıkış Tarihi: 25 Şubat

Hiç haber vermeden çat diye bir sabah gelişini hatırlıyor musunuz bu albümün? Ben çok az.

Favori şarkı: White Elephant

20. Wolf Alice Blue Weekend


Tür: Alternative Rock | Çıkış Tarihi: 4 Haziran

Her kahraman pelerin takmasa da ben geldikleri dönem hepsini havada gördüm bu net.

Favori şarkı: How Can I Make It OK?

19. The Reds, Pinks and Purples Uncommon Weather


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 9 Nisan

Hakkında hiçbir fikrin yokken bir anda aşık olabilmekler kaldı mı ya?

Favori şarkı: I Hope I Never Fall In Love

18. The Goon Sax Mirror II


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 9 Temmuz

Nolmuş biraz bir sonraki albüme kadar en iyi albümdeysek?

Favori şarkı: In the Stone

17. Still Corners The Last Exit


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 22 Ocak

Yılın başlarında başımıza geldi bu albüm. O gün bu gün 3-4 mevsim tükettik üzerine. Halen de dumanı üstünde, bir acayip.

Favori şarkı: Static

16. Mogwai As the Love Continues


Tür: Post-Rock | Çıkış Tarihi: 19 Şubat

Eski post-rocklardan kim kaldı derseniz tam oradayız şu an. Cayır cayır da üstüne koyabiliyorlar hâlâ. Sanırım biraz tuhaflar.

Favori şarkı: It's What I Want To Do, Mum

15. Kings of Convenience Peace or Love


Tür: Folk Pop | Çıkış Tarihi: 18 Haziran

Dünya yanarken aynı müzikle farklı şeyler yapabilmeleri çok enteresan. Bazı medium'lar böyle en bitik dönemlerde late-başyapıtlarını çıkarır ya, ondan bu da bence.

Favori şarkı: Rocky Trail

14. Hana Vu Public Storage


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 5 Kasım

Çıktığından beri başka çok az şey dinleyebildim. Sahibine bağışlandığı kapağından belli evet ama bence yeni sahiplerini bulmasına engel değil.

Favori şarkı: Gutter

13. Clario Sling


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 16 Temmuz

Bir Nedene Sunuldum. Karaduygun. Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz. Bu albümün kitap olsa olabileceği bazı kitaplar.

Favori şarkılar: Amoeba

12. Indigo De Souza Any Shape You Take


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 27 Ağustos

Yürürken kendi kendime konuşup gülmeye, ona buna hoşt höst demeye ve şarkı söylemeye o kadar alıştım ki maske sonsuza kadar hayatlarımızda kalsa keşke. İşte popüler olmayan fikrimin albümüdür bu.

Favori şarkı: Hold U

11. Arlo Parks Collapsed in Sunbeams


Tür: Bedroom Pop | Çıkış Tarihi: 29 Ocak

Hangi bölümün doktoruna gitsem bunca zaman neredeydin diyecekmiş gibi hissettiğim bir dönemi kısa süreliğine oyaladı biliyor musunuz? Sanmam.

Favori şarkı: Caroline

10. Sad Night Dynamite Sad Night Dynamite


Tür: Alternative | Çıkış Tarihi: 26 Şubat

İlk dinlediğimden beri devirdaim bir şaşkınlık. Öylesi yetenekli öylesi kafaları açık bir ikili ki artık full enselerindeyim. İlk albümden böylesi başyapıt zor.

Favori şarkı: Icy Violence

9. Requin Chagrin Bye Bye Baby 


Tür: Dream pop | Çıkış Tarihi: 9 Nisan

Şimdiye kadar fırlattığım tüm övgüleri unutun. Burada bir kazananımız var. Çok çok iyi.

Favori şarkı: Deja vu

8. Drug Store Romeos The World Within Our Bedrooms


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 9 Temmuz

İnanamama kredilerimi hala tüketmediysem buraya da biraz kullanmak isterim. Zira böyle bir gündüz düşüne, bünyeye yapabildiklerine ve kurdurabildiği hayallere inanamıyorum evet.

Favori şarkı: Frame of Reference

7. Moin Moot!


Tür: Experimental Rock | Çıkış Tarihi: 9 Temmuz

Tıka basa perküsyon ve bass gitara doyduğumuz şeytan icadı bir kalkışma bu. Yine bir ilk albüm olması karşısında kafasından atom bombası mantarı çıkan emoji gibiyiz. 

Favori şarkı: Don't Make Me Wait

6. Tristen Aquatic Flowers


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 4 Haziran

Kaç kez dinledim bilmiyorum. Her yer ve koşula gitmek üzere bu kadar unique olabilmek büyük iş.

Favori şarkı: Athena

5. The War On Drugs I Don't Live Here Anymore


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 29 Ekim

Nasıl olabiliyor hep böyle muazzam bir müzikle gelebilmek, bunca kudretli sözler yazabilmek falan anlatmak isterler mi bir noktada? 

Favori şarkı: Living Proof

4. We Were Promised Jetpacks Enjoy the View


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 10 Eylül

Onca şey yazdım ekledim, bold'u italic'i falan, hep bu çaldı arkada. Zorlu'da opera dürbünüyle en düşük kategoriye 4000 lira verebileceğim tek band olabilir şimdilik. Ama ne!

Favori şarkı: If It Happens

3. Turnstile GLOW ON


Tür: Hardcore Punk | Çıkış Tarihi: 27 Ağustos

Çok iyi ses sistemli bir yerde şunları ve özellikle bu albümü dinlemek için yapamayacağım çok az şey var, yazamıyorum annem okuyor.

Favori şarkı: BLACKOUT

2. Japanese Breakfast Jubilee


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 4 Haziran

Albüm ilk çıktığında birkaç yerdeki inceleme yazılarında kadının bu şarkıları henüz kaybettiği annesinin yasıyla bir ilişki kurma biçimi olarak kaydettiği yazıyordu. O kadar hayat dolu ve sanki bir çeşit kutlama parade'i gibi ki, buna pek çok açıdan inanmak hem zor hem de aslında tek çıkar yolu gibi. Bir an bile bu albümsüz kalmam umarım.

Favori şarkı: Paprika

1. Mint Julep In a Deep and Dreamless Sleep


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 19 Mart

Bu yıl en çok değersizlik hissiyle boğuştum galiba. Tam yerine rastgelen bu albüm de, adından ve kapağından başlayarak mağarasına davet etti. Sana çok önce kaybettiğin, senden alınan o değeri vaadetmedi belki ama onsuz da burada bir şeyler var dedi. Uykuya dalma anı gibi bir zevkti tamamıyla. Öyle olur olmadık yerlere girmiyoruz kısaca. Bütün liste bir yana bu başka yana.

Favori şarkı: A Rising Sun



Seneye görüşmek üzere o/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yılın En İyi 100 Albümü

Indian Fighting a Jaguar (Henri Rousseau, 1910) İnsanlık olarak 'hayal kırıklığı'na yeni bir isim arasaydık '2023'ü önermek ...