11 Aralık 2018 Salı

Yılın En İyi 100 Albümü / Part 1: 100 - 76



Girizgah yazmayayım diye tez teslim etmemiş biri olarak her yıl yaptığım yüksek oktan duygudurum güncellemesini bu kez es geçiyorum. Zaten tek tek her albüm kendisi ve sıfatım adına konuşacak sanıyorum.

Âdet gereği, bu primitif bloğa yolu ilk kez düşenlere listeleme mantığından bahsedeyim. İlk kısmı oluşturan albümler genel olarak bir keşif masası açar. Yani diğer kısımlardan farkı, onları daha az sevmiş olmam ya da dinleme pratiğimle değil, yeni bulaştığım ya da önceki yıllarda listeme sürekli aldığım grupların hatırlanmasıyla alakalıdır. İkinci kısım olan 75-36, biraz daha kişisel bir yolculukla beraber hali hazırda mikrofona doğru kornişon turşu yese bile mutlaka değerlendireceğim isimlerden oluşur. 35-1 ise en direkt tanımla asıl listemin ve yılın topografisidir. 

2018'in daha çok yeni ses ve müziklere kulak kabartma yılı olduğunu da son olarak not düşeyim. Geçen yılın gedikli solo ve grup bombardımanı yanında bu yılı, asla daha vasıfsız bir yere koymamakla beraber, az ve öz release'iyle rahatça uğurlayabiliyorum. 

O halde...

100. Ozoyo Lost Beats

Tür: Electronic Jazz | Çıkış Tarihi: 10 Ocak 

Bu yıl listenin kurdelesini İstanbullu sürpriz bir yetenek kesiyor. En az Wax Poetic yetkinliğindeki chill beatleriyle şehrin sukulentli teraslarında gezintiye çıkaran albümü bir süre sangria kepçesi olarak kullandığımız oldu. Bilmeyenler bilmemeye bir son vermeli. 

Favori şarkı: Chiosfruits
Film olsaydı: La Dolce Vita (1960)


99. Marlon Williams Make Way For Love 


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 3 Ocak 

Yeni Zelanda'nın bağrından coğrafyaları aşan müthiş bir zaman kapsülü. Vokalin esrik mırıltıları, tam yerine rast gelen lirikleri ve 80'lerin dramatik Avrupa synthlerini andıran altyapısıyla tam teşekküllü bir kafaya takış albümü; onu bunu her şeyi.

Favori şarkı: What's Chasing You
Film olsaydı: Love is Colder Than Death (1969)


98. Haley Heynderickx I Need to Start a Garden


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 9 Mart

Atanmış Feist, yerleştirilmiş Laura Marling, burslu Lisa Hannigan gibi tatsız şakalarla tanımlayabileceğimiz müthiş bir debut şaheseri. Çoğunlukla yol şeritleriyle akıtılması tercih olunur.

Favori şarkı: Oom Sha La La
Film olsaydı: A Summer's Tale (1996)


97. Jonathan Wilson Rare Birds


Tür: Psychedelia | Çıkış Tarihi: 2 Mart

Roger Waters'ın gitaristliğinden tut da Father John Misty'nin Pure Comedy'sini prodükt etmeye kadar türlü çeşit ihsan sahibi Wilson'ın güzeller güzeli ilk solosu nereden baksan bir eargasm tufanı. 

Favori şarkı: Loving You
Film olsaydı: Boogie Nights (1997)


96. AK Sleepless in Berlin 


Tür: Electronica Downtempo | Çıkış Tarihi: 6 Mart

Benzeri yüzlerce enstrumantal albümden farkı, Berlin'in bomboş gece sokaklarını son zamanlarda daha iyi kavrayabilmiş bir müziğin olmaması ve bunu son radde sinemasal yapması. 

Favori şarkı: Sleepless in Berlin
Film olsaydı: Victoria


95. John Maus Addendum

Tür: Avant-garde | Çıkış Tarihi: 20 Nisan

Animal Collective ve Panda Bear'ın klavyecisinden az kullanılmış, sinir bozucu derecede içine alıp öğüten müthiş bir distorsiyon krallığı. Ariel Pink yokluğunda bu tavsiye daha da kıymetlenirken yine de temkinimi takınayım.

Favori şarkı: Outer Space 
Film olsaydı: Carnival of Souls (1962)

94. Michael Seyer Bad Bonez


Tür: Indie Electronica | Çıkış Tarihi: 7 Mart

23 yaşında odasında yaptığı müzikleri stüdyoda şahane jazz düzenlemeleriyle buluşturan Filipinli Seyer'in ikinci albümü 2018'in başuçlarına konuşlananlardan. 

Favori şarkı: Lucky Love
Film olsaydı: Kiss of the Spider Woman (1985)


93. Faces on Tv Night Funeral


Tür: Psychedelic Pop | Çıkış Tarihi: 20 Nisan

Woodkid, James Blake ve Warhaus gibi bezmiş erkek vokallerin bütün hislerini kısık ateşte kaynatan, yılın tanışmaktan en memnun olduğum beyfendisi kendisi. Multi-enstrumantal delüzyonu, karanlık tantanası ilk dinleyişte bile kanagirengillerden. 

Favori şarkı: Dancing After All
Film olsaydı: Leaving Las Vegas (1995)


92. The Brummies Eternal Reach


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 6 Nisan

Şanlı debut'lar yılından füze atan bir güzellik daha. 70'lerin pop rock'ıyla 90'lar folkunu Tindersticks ve Calexico tezahüründe akıtan grubu ileride çok sık duyacağımız için notlayalım. 

Favori şarkı: Somebody New
Film olsaydı: The Exterminating Angel (1962)


91. Laura Gibson Goners


Tür: Folk Pop | Çıkış Tarihi: 26 Ekim

2016 tarihli Empire Builder albümünün dönüştürücü etkisini henüz yitirmemişken kendi halinde tıngırdayarak, kulak veren hayatlara can vermeye devam ediyor Laura. 

Favori şarkı: Tenderness
Film olsaydı: Private Life (2018)


90. isaac gracie isaac gracie


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 13 Nisan

Yılın hüzün şelalesi, bu 24 yaşındaki Elliot-Smith-yürekten geliyor. Mini bir folk spektrumu ihtiva eden boşyok albümün şarkı aralarında Buckley'nin hayaletine bile rastlayabilirsiniz.

Favori şarkı: reverie
Film olsaydı: Paper Moon (1973)


89. Lo Moon Lo Moon


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 23 Şubat

2016'daki Loveless teklilerinden beri derli toplu bir Lo Moon albümünde neler yapılabileceğini merak ededuruyorduk. Üzgün elektronikle cefakar backvokallerin cengi olarak yıla turuncu bir güneş gibi doğanlardan. 

Favori şarkı: Thorns
Film olsaydı: Thelma (2017)


88. Pale Grey Waves


Tür: Folk-Pop Hip-Hop | Çıkış Tarihi: 13 Ekim

Phoenix ve Air gibi leziz grupların Fransız yapımcısı Yann Arnaud'nun başında bulunduğu albüm müzikal olarak her keseye uygun, elektronikadan folk'a rap vokallerden dream-pop'a ölçülü bir sentezin peşinde mucizeler yaratıyor. Kaçmasın. 

Favori şarkı: Late Night (Seasons da muazzam)
Film olsaydı: Y Tu Mama Tambien (2001)


87. Barbarossa Lier


Tür: Folk Electronica | Çıkış Tarihi: 30 Mart

Yıllarca kalp sökerten José González ile çalışan James Mathé'nin beşinci uzun çaları, listenin genel duygusunu tamamlayıcı bir unsurdan fazlası. O kadar ince ve titiz çalışılmış bir müziği var ki her açıdan kurtarıcı ve yaşam sürdürücü. 

Favori şarkı: Don't Enter Fear
Film olsaydı: You Were Never Really Here (2018)


86. Say Sue Me Where We Were Together


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 13 Nisan

Ummadık taş Güney Kore'den geliyor. 2014'teki çıkışlarından itibaren radarımda olan bff'lerin indie'ciliğin kitabına ilavelendiği yeni albüm, en kötü ihtimalle bile köpük balonlarının suratta patlayınca bıraktığı ıslaklık hissine benziyor. 

Favori şarkı: Funny and Cute
Film olsaydı: A Ghost Story (2017)


85. Pinkshinyultrablast Miserable Miracles


Tür: Indie Electronica | Çıkış Tarihi: 4 Mayıs

Liste işlerine giriştiğim yıldan beri bir şekilde yolumun kesiştiği keşiflerin yenilerini ayrı sahipleniyorum. 2015 tarihli çıkışları Everything Else Matters itibarıyla dünyayı eser miktar güzelleştiren bu shoegaze'cilerin her bir nöronundan öpüyorum.

Favori şarkı: In the Hanging Gardens
Film olsaydı: Tokyo Drifter (1966)


84. Caroline Rose LONER


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 23 Şubat

Sarkastik öfkesi, karanlık hümoru, yaşam ve ölümü beraber kutsayışı, bitse de bitemeyen kekremsi aşklarıyla full paket bir yenilik bu albüm. Angel Olsen'ın yıkıcı sadeliğine aşırı benzemesiyle de yaz-kış evladiyelik.

Favori şarkı: More of the Same
Film olsaydı: The Dance of Reality (2013)


83. Wooden Shjips V.


Tür: Psychedelia | Çıkış Tarihi: 25 Mayıs

Yılın eşi benzeri olmayan mühendislik harikalarından birisi. 70'lerin progresif rock ve pop'undan leziz notlarla modernin stüdyo şahikalarını muazzam bir matematikle lehimliyor. İtinayla fona yerleştirilir. 

Favori şarkı: Staring at the Sun
Film olsaydı: La planete sauvage (1973)


82. Trentemøller

Harbour Boat Trips Vol. 2 Copenhagen  


Tür: Indie Electronica | Çıkış Tarihi: 23 Kasım

Tüm zamanların en fantastik elektronikçilerinden Trentemoller'in, yoldan geçen başka fantastikleri çevirip bir çeşit yurttan delirium sesler korosu derlediği albüm handiyse groundbreaking, yani yer gebertici. 

Favori şarkı: Hey Moon feat. John Maus (ölümcül kararsızlık)
Film olsaydı: Holy Motors (2012)


81. Ray LaMontagne Part of the Light


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 18 Mayıs

Koleksiyonun, tek şarkısıyla vurup geri kalanına razı ettiren albümü. Retro ve dumanlı LaMontagne vokalinin müthiş ekolu rifflere üflediği sözler, tenhada uçan çalı çırpı janrasına olan mesafemi unutturuyor. 

Favori şarkı: Such a Simple Thing
Film olsaydı: Paris, Texas (1984)


80. Jamie Isaac (04:30) Idler


Tür: Indie Soul | Çıkış Tarihi: 1 Haziran

King Krule'un partner in crime'ı olarak da bildiğimiz Isaac'in ilk kez bulaştığım müziği, uzay ve mekanı büken soul-funk karışımıyla bebeğim oldu daha ilk günden. 

Favori şarkı: Doing Better
Film olsaydı: The Devils (1971)


79. LUMP LUMP


Tür: Indie Alternative | Çıkış Tarihi: 1 Haziran

Bir Laura Marling ve Mike Lindsay işbirliği olarak tepemize çıkardığımız ve oradan hiç indirmediğimiz, muntazam bir coşku ve depresya seli. İkisini de neden ayrı ayrı sevdiğimizin kapı gibi tapusu aynı zamanda. 

Favori şarkı: Curse of the Contemporary
Film olsaydı: Sisters (1973)


78. Adrianne Lenker abysskiss


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 5 Ekim

Bir sonbahar sonatası olarak bu albüm; ya da içimizdeki nara dürtülme şoku. Lenker, içeride bir yerde neyle mücadele ediyorsan oraya dokunuyor zarafet timsali sesiyle. 

Favori şarkı: symbol
Film olsaydı: Eight Hours Don't Make a Day (1972)


77. Thievery Corporation Treasures from the Temple


Tür: Electronic | Çıkış Tarihi: 20 Nisan

Bünyelerindeki inanılmaz müzikal zenginliği ve benzeri mid-tempo dans, reggea, hip-hop kokteyli oluşumlardan ayıran biriciklik, yıllar boyu durmadan yeni soundlarla üretegelmelerinden mütevellit sanırım. Ustalık eserlerinde de bayrağı Ay'a dikiyorlar. 

Favori şarkı: Destroy the Wicked
Film olsaydı: Beau travail (1999)


76. First Aid Kit Ruins


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 19 Ocak

2012'de The Lion's Roar ile keşfettiğim sistaların, hayatımın hep en sürüngen formunda ikamet ettiğim anlarında çıkagelmeleri şaşılacak iş. Country'le flört eden popçul ve lokalize tınıları, kendilerine has melankolyaları sayesinde kolayca tüketime açık.

Favori şarkı: Ruins
Film olsaydı: Days of Heaven (1978)



Önümüzdeki günlerde Part 2: 75 - 36 kısmıyla görüşmek üzere o/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yılın En İyi 100 Albümü

Indian Fighting a Jaguar (Henri Rousseau, 1910) İnsanlık olarak 'hayal kırıklığı'na yeni bir isim arasaydık '2023'ü önermek ...