10. Grizzly Bear - Shields
Aslında bu sefer albüm bazında uzun bir süre içine girilmesine izin vermeyen zor bir deneyim vaad ediyor "ayılar". Elbette Yet Again gibi güzelliğiyle son yılların en mahveden şarkılarından birini, Half Gate, Gun-Shy, Sleeping Ute gibi müptela şarkılar bayrak sallıyor ama kendisini ne kadar uzun dinletir, aratır bilinmez. Yine duygusal sebeplerden ve Yet Again'in başlıca sebep olma potansiyelinden ötürü tapten'e giriyor bir şekilde.
9. Antony and the Johnsons - Cut the World
Antony bu dünyanın başına gelmiş geçmiş en iyi şey olabilir, iddiaysa iddia. Bu yaz Harbiye'deki konserinde söylediği şeyler üzerine nasıl daha onu evrenin başbakanı seçmiyoruz, akıl almıyor (paradoks). Gerçi adam iktidar olgusuyla çakışırken öyle bir durumda ona epey kötülük yapmış olurduk sanıyorum. "World is feminine" temalı konuşmasıyla yerden yere çarpması bir tarafa, konseri "vurulduk ey halkım" ile açması başlı başına "korkunçtu". Albümün açtığı yaraları, eski şarkıların yeniden orkestral düzenlenmiş versiyonları derken yeni yeni sardığım şu günlerd... Yoo gerçi, niye sarmak? Albüm onlar orada kalsın, onlar oradalıklarıyla güzel diyor.
Fotoğraf bu yazki konserden, oturduğum yerden.
Başyapıt Cut the World şarkısının Willem Dafoe'nun oynadığı omfg klip:
8. Fanfarlo - Rooms Filled with Light
Bir diğer kaymak albümümüz. Albümde kullanılmamış enstruman yok zannediyorum ki. Trompetlerden saksafonlara, piyanodan yaylılara; elektronikten dream-pop'a, her şey var. Sabaha karşı bir şey için oturmak zorunda kalmışsanız yahut öylesine uyku tutmamışsa, asap bozukluğunu silip süpürüyor anında; o sırada uyuyan herkes çok şey kaçırıyor zira. Masal gibi Tunguska şahsi favorim, ama öyle bir albüm ki, herkese birer-ikişer favori çıkar illa.
7. Lana Del Rey - Born To Die (The Paradise Edition)
İlk hali Born To Die, tarihin en "boş yok" albümlerinden biriyken şimdi bir de başımıza Cennet Versiyonu çıkardılar. İki discten oluşuyor, ilk disc ilk çıkanın aynısı; ikinci de tamamen yeni 5-6 şarkıdan oluşuyor. Ki o da 1-2 dinleyişte kendisini satıyor. Efendim, kadın hakkındaki düşüncelerimi Top 100 listemdeki Summertime Sadness birinciliğinde dillendirmiştim. Başından beri takip edenlere temcit pilavı olmasın o yüzden. Sadece aşırı seviyor ve ailecek destekliyoruz diyelim.
6. Band of Horses - Mirage Rock
Hiç mi hayalkırıklığına uğratılmaz? Bir tane de mi adam-sen-de albümü yapılmaz? Uğratmıyorlar, yapmıyorlar. Knock Knock başta olmak üzere, bir Eray Harikalar Diyarında albümü olmuş. Ellerinizden öpüyorum atların efendileri.
5. Regina Spektor - What We Saw from the Cheap Seats
Adaya düşsem yanıma alacağım üç şeyden biri bu kadın. Albümün en sevdiğim şarkısı Don't Leave Me (Ne Me Quitte Pas), aynı zamanda birçok albümün de en iyi şarkısı olabilme "imkansızlığını" taşıyor. Yani, böylesi genel ve basit bir dert ancak bu kadar neşeli, smart-ass ama bir o kadar hüzünlü ve kapsayıcı anlatılabilirdi. Tam da bir terk edilişimin üzerine çıkmasıyla ise seneye damgasını daha o vakitler vurdu. Albümün tamamı film olsa sinemada gidilir, resim olsa sergide gezilir, adanın kendisi olsa düşülür.
4. Air - Le Voyage dans La Lune
Aşağıda albümden paylaştığım şarkıyı kesin surette dinlemenizi tavsiye ediyorum. Böylelikle bir şarkının insanı Ay'a kadar götürüp getirebilme kapasitesine tanık olacağınıza söz veriyorum. İsmini ve cismini Melies'nin aynı isimli filminden alan albümün tamamı uzay boşluğunda salınırken "Armstrong'un ezan sesi duyması gibi" duyulabilecek gerçeklikte. Yarı masal yarı bilimkurgu. Toplamlarıysa leziz Parade, Seven Stars, Astronomic Club, Lava, Moon Fever ve dahası...
Bu yıl üçüncülük ile ikinciliği ikişer albüm paylaşmaktadır. Deal with it :(
3. The Maccabees - Given to the Wild
Bunlar suya götürür susuz getirir, ya da buna yakın bir laf vardı, o. Bu albüm hakkında ne kadar çok şey söylersem o kadar çok paranoya yapacağım okudu-okumadı davasına. Gerek görmüyor, mümkünse en azından sizi gerçek olamayacak kadar güzel Feel to Follow ile başbaşa bırakıyorum.
3. Sigur Rós - Valtari
∞
2. Sufjan Stevens - Silver & Gold: Songs For Christmas
Albüm çok yeni olmasına ve Christmas konsepti taşımasına rağmen bir şekilde o cümbüşüyle anında çarptı, evde ateşli çember içinden aslan falan attırdı. Tek kelimeyle, bayıldım!
2. Leonard Cohen - Old Ideas
Albüm ismiyle müstesna, eskilerden ninniler akışıyla giden, beş çayı modunda tınlayan, her anıyla olgunlaştıran, geçmişe ve geleceğe dair sorgulatan, içi seni dışı beni yakan harikulade bir Leonard Amca denemesi. Helali hoş olsun.
1. Red Hot Chili Peppers - I'm With You
In RHCP we trust... Santral'daki konserinde 1. kategoride ekrandan izleyen ilk insanoğlu olmamıza rağmen, hayatımda gittiğim en kepaze organizasyon olmasına da rağmen, şaka maka yıllarca her sene beklemekten rengimizin attığı, ha geldi ha gelecekler diyerek yaşlandığımız ve el nihayet kavuştuğumuz minyatür allahlar süper eğlendirmişlerdi. Albüm ise her şarkısıyla ayrı bir gökten inme. "Çocuklarım gibi sevdiğim" ve ayıramadığım 14 şarkıdan illa ki yaz boyu göbek attığım Did I Let You Know'a biraz torpil geçeceğim. Kazananımız olan bu gruba aşağıdaki can sıkıntısı ürünü olan "Eray'ın RHCP ile imtihanı" adlı enstalasyonu armağan ediyorum.
Not: Görüyorum ki Sonic Youth, Porcupine Tree gibi aşklarım da yeni albüm çıkarıyorlar yakında. Listeyi biraz erken yapmamdan kelli artık onları ya ayrı incelerim ya da seneyeki listenin sonuna eklerim. O halde tekrar görüşmek üzere müzik dostları.
40-30 / Part 1 http://saykedelikdusler.blogspot.com/2012/11/2012-indie-rock-alternative-top-40.html
29-11 / Part 2 http://saykedelikdusler.blogspot.com/2012/11/2012-indie-rock-alternative-top-40_12.html
Yılın En İyi 100 Şarkısı http://saykedelikdusler.blogspot.com/2012/11/yln-en-iyi-100-sarks.html